A Master Good cégcsoport üzleti filozófiája
a környezettudatos fenntartható irányítás
A Master Good Kft. egy olyan magyar élelmiszeripari cégcsoport, amely feladatának tekinti, hogy az emberek
számára kiváló minőségű élelmiszereket állítson elő. Mint a baromfiipar vezető szereplője azt a célt tűztük ki
magunk elé, hogy a legzöldebb baromfiipari vállalkozás legyünk Európában.
Számunkra a fenntarthatóság a gazdálkodás jelenét és egyben jövőjét is jelenti.
A fenntarthatóság iránti elkötelezettség egy olyan küldetés a számunkra, amelyben – az iparágban használt
legkorszerűbb technológiával, és legjobb termelési eredménnyel dolgozó szereplőként – kötelességünknek
érezzük, hogy a környezetvédelmi kihívások kezelésében is élen járjunk.
Teljes körforgásos gazdálkodás megvalósítása
A Master Good a baromfiintegráció tevékenységéből adódó környezeti terhelést is folyamatosan minimalizálja. Elkötelezettek vagyunk a környezeti felelősségvállalás területén, így hazánkban elsőként
valósítottuk meg a teljes körforgásos gazdálkodást. Az elmúlt években is nagy hangsúlyt helyeztünk arra,
hogy a zárt integráció egész területére vonatkozó működést, környezetkímélő megoldásokkal fejlesszük.
A Master Good Baktalórántházán található Minta Farmja a kiváló példa egy olyan gazdaságra, ahol az
irányítás, a gépesítés és a technológia alkalmazása csökkentheti a környezeti hatásokat, növelheti a
jólétet és kiváló minőségű terméket állíthat elő.
A modern, innovatív megközelítés és a progresszív, praktikus gazdálkodás teszi a Baktalórántházán
található Minta Farmunkat a McDonald’s globális minta állattartó telepévé.
Ezzel a projekttel azt szerettük volna megmutatni, hogy teljesíteni tudjuk vásárlóink és az ipar elvárásait
az állatjólét és az egészség kérdésében anélkül, hogy kompromisszumokat kötnénk a környezetbarát
termelés és a gazdasági életképesség terén.
A Master Good Cégcsoport jelenlegi körforgásos gazdasági modellje kiváló egyensúllyal
működik, az integrációt lefedő újra hasznosítással.
Egészséges és fenntartható környezetünkért tett szakmai “megoldásaink”
Nyírjákón a Szervesanyag Kezelő Központ üzembe helyezését emelnénk ki.
A kutatás-fejlesztési projekt során olyan környezetkímélő eljárást, illetve gépesítést alkalmazunk, amely
ipari méretekben teszi lehetővé a mélyalmos baromfi istállótrágyák feldolgozását és sterilizációját, az így
kapott fermentátumot (trágya pelletet) pedig szerves tápanyagként értékesítjük és újra a talajba juttatjuk.
Az üzemben a jelenlegi legkorszerűbb műszaki és biotechnológiai géprendszert telepítettünk, amely
Nyírjákó külterületén, a tulajdonunkban lévő fermentációs üzem mellett, zöldmezős beruházás keretében
épült meg. A projekt további elemei, a kutatási és diagnosztikai laboratórium és műszerpark létesítése.
A trágyafeldolgozásnak negatív széndioxid lábnyoma van!
További beruházásaink a környezetért
A környezetünkbe visszakerülő víz minőségének védelme és az eddigi energiafelhasználást csökkentő
intézkedések és beruházások, az alacsonyabb erőforrást-igénylő megoldások és felhasználásukra
vonatkozó intézkedések, mind a környezetünk védelmének érdekében történik.
Szennyvizeink minőségét belső mérésekkel és külső akkreditált laboratórium igénybevételével is
kontrolláljuk. A rendszeres mérések bizonyították az előírásoknak megfelelő működést.
Vízbázisaink védelme érdekében a Tisza folyónál, a dolgozóinkkal együtt szemétgyűjtést szervezünk a nyári
hónapokban.
A telepített napelemeink segítségével – ami ugyan befektetés az indulásnál, de később az
energiamegtakarítás révén csökkenti a működési költségeinket – a cégcsoport összáramellátásának 2023
végéig több, mint egyharmadát át fedezzük zöld energiával. A napi termelés mellett folyamatosan
kontrolláljuk és elemezzük az energia felhasználásunkat.
A klímaváltozáshoz kötődő fejlesztéseink, és az erre irányuló technológiai váltásunk lehetővé teszi, hogy a
rendelkezésünkre álló erőforrásainkkal a lehető leghatékonyabban gazdálkodjunk.
Az elmúlt év tapasztalatai alapján munkatársaink szemléletformálásától további eredményeket várunk az
energiatakarékosság terén. A villany lekapcsolása és az irodai gépek munkaidő utáni teljes kikapcsolása, a
klíma, és a fűtés szabályozásának kontrollja, mind sikeresnek bizonyultak, hiszen sokkal gondosabban,
takarékosabban járunk el az irodákban is.
Célunk a Zero CO2. A Cégcsoport célja tovább csökkentsük a cég karbon lábnyomát, célunk a
karbonsemlegesség elérése, és az elkövetkező 2 évben a felére kívánjuk csökkenteni a földgáz felhasználást az
élelmiszeripari üzemeinkben.
Élelmiszer-hulladék csökkentése
A Master Good cégcsoport is aktívan részt vesz az élelmiszer-pazarlás elleni harcban. Az élelmiszer-
hulladék csökkentésére irányuló tevékenységünk, jelentősen hozzájárul a pazarlás megfékezéséhez. A
fenntarthatósági filozófiájának szellemében megoldásokat kerestünk az élelmiszer – hulladék
keletkezésének megelőzésére és újra hasznosítására.
Beszállítás, Felelősségtudat, Minőségpolitika
Magyar tulajdonban lévő, zárt integrációval rendelkező cégcsoportként a partnereinket is tudatosan
választjuk meg. Kiválasztásuknál nagyon fontos, hogy rendelkezzenek olyan megbízható és szigorú
minősítési rendszerrel, mellyel joggal képviselhetnek bennünket és a termékeinket a vásárlók felé.
Környezettudatos csomagolóanyag beszerzés
A partnereink felé azonos feltételek alapján, év végén történő tenderkiírással történik. A beérkezett
ajánlatok elbírálásánál a hazai beszállítók előnye biztosított. A beszerzés központosított, törekszünk a
beszállítók számának célszerű keretek között tartására.
Ezek a beszállítók a környezetvédelmi szempontoknak a minőség politikánk által előírt szabályok
megfelelésén túl nagyon rugalmasak a beszerzéseink során. Csomagolóanyagaink kiválasztása során a
biztonság, az esztétikus megjelenés, környezetvédelmi szempontok és nem utolsósorban a fogyasztói
igények és érdekek figyelembevétele játszik főszerepet. A tálcás baromfihús termékeken lévő etikettekről a
fogyasztóink már tudják, hogy magyar, biztonságos és ellenőrzött baromfit vásároltak. Az ISO és az IFSIS
szabványon alapuló, tanúsított környezetközpontú irányítási rendszert Magyarországon már az elsők
között bevezette cégünk. A rendszeres ellenőrzések és auditok eredményeinek visszajelzése alapján, a
gyártásra és a telephelyekre vonatkozóan is sikeresen állja a helyét a zárt integrációs rendszerben.
Fogyasztók
A Master Good Cégcsoport számára a fogyasztói igények kiszolgálása a legfontosabb. Azt tapasztaltuk,
hogy a gazdasági válság hatására, és a szalmonella megjelenésének hírére a magyar fogyasztók egyre inkább
tudatosabban vásárolnak, és minden eddiginél ár érzékenyebbek. Ehhez a magatartáshoz alkalmazkodtunk
minden egyes promóciós tevékenységünkben. A visszajelzések alapján a fogyasztóink elégedettek. A
termék portfoliónk között az olcsóbb ipari baromfihús és a drágább prémium termék, a Tanyasi termékcsalád
is megtalálható. A fogyasztói szokásokhoz igazodva a termékeket úgy dolgozzuk fel és a tálcás kiszerelésű
termékeinket úgy állítjuk össze, hogy ezzel is segítsük a vevőink házimunkáját. Természetesen az árfekvés
kialakításánál is törekszünk arra, hogy ez a legkedvezőbb legyen.
A Master Good cégcsoport küldetése: az egészséges és természetes élelmiszer.
Cégcsoportunk olyan biztonságos és magas minőségű, természetes élelmiszer (baromfihús) előállítását tűzte
ki célul, amely figyelembe veszi az Európában kialakuló fogyasztói szokásokat és harmonizál valamennyi,
Európai Unióban érvényben lévő élelmiszerbiztonsági törvénnyel.
A Master Good célja, hogy ne csak kiszolgálja, hanem formálja is a fogyasztói szokásokat.
A ,,Minőség és Hagyomány” szlogen már ismerősen cseng a potenciális fogyasztóink számára – ily módon is
felhívjuk a figyelmet a minőség vásárlása és biztonságos baromfi fogyasztása mellett.