Bárány család története

A Bárány család 117 éve, négy generációra kiterjedően foglalkozik baromfitenyésztéssel, ezáltal Magyarország legrégebbi baromfitenyésztő dinasztiája. A vállalkozás kezdetben 5 fővel indult (1994), majd 1998-ban egy intenzív fejlődés kezdődött, jelentős léptékű és összegű beruházásokkal és foglalkoztatási létszámbővüléssel. Ebben az időben létesült több baromfi tenyész- és brojlertelep, további takarmánykeverő üzem és indult a mezőgazdasági növénytermesztési integráció is.

1907

Bárány Lászlóné, Bárány László alapító családfő/ üknagyapa

A Bárány család 1907-től foglalkozik baromfi tenyésztéssel és keltetéssel. Az alapító családfő 1. Bárány László (Üknagyapa) a múlt század elején a Békés megyei Széchenyi grófok birtokain volt „uradalmi baromfi tenyésztő”.

20-AS ÉVEK

Az Üknagymama Bárány Lászlóné és az Üknagyapa Bárány László már a 20-as évektől közösen nemesítettek és tenyésztettek különböző baromfifajtákat

Eredményes munkájukért több kitüntetést is kaptak. Széchenyi gróf kastélyában született meg, 1921-ben legidősebb gyermekként 2. Bárány László a Dédnagyapa.

1937

Középen: Bárány László üknagyapa, az Ő jobb oldalán Bárány László dédnagyapa, bal oldalán kollégájuk látható

Az Üknagyapa a 30-as évek közepén otthagyta a grófi birtokot, és szövetkezeti formában saját vállalkozásba kezdett. A virágzó vállalkozáshoz 16 éves korában a dédnagyapa 2. Bárány László is csatlakozott. Ezen az 1937-ben készült fényképen középen: Bárány László üknagyapa,az Ő jobb oldalán Bárány László dédnagyapa, bal oldalán kollégájuk látható

50-ES ÉVEK

Bárány László dédnagyapa

1945-ben a Dédnagyapát elhurcolták Szibériába hadifogságba, ahonnan 1948-ban tért haza. Ekkor szerzett tudomást arról, hogy míg Ő hadifogságban volt, 1946-ban az édesapja -az Üknagyapa – meghalt, a keltetőt a háborúban teljesen lerombolták. Bárány László a Dédnagyapa az 50-es években Kelet-Magyarországon több helyen is dolgozott keltetőüzemek vezetőjeként. 1958-ban Derecskére vezényelték, ahol a feladat a kelet-magyarországi állattenyésztés megerősítése és egyben az ország akkori legnagyobb keltető üzemének megépítése volt. Ezt a keletető üzemet 1971-ben bekövetkezett haláláig vezette.

HARMADIK GENERÁCIÓ

Középen id. Bárány László az Ő jobb oldalán: Bárány Péter, bal oldalán: Bárány László látható

A harmadik generációt id. Bárány László képviseli aki 1952-ben született, és ahogy Ő szokta mondani ,,a derecskei keltető gépek háta mögött nőtt fel” Az agráregyetem elvégzése után 1978-ban Kisvárdán a Hunnia Coop baromfifeldolgozó üzemében kezdett el dolgozni, majd az üzem termelési főmérnöke lett. Időben megérezte a változás szelét, ezért 1988-tól egyéni vállalkozó lett, és egy kis garázsban kezdett el keltetni. A kikelt naposcsibéket az általa vezetett Barkas -szal hordta szét, és értékesítette a falvakban. Magyarországon a rendszerváltás és a magántulajdon szerzésének lehetősége új dimenziókat nyitott.

CÉGALAPÍTÁS 1994

A Master Good cégcsoport mint vállalkozás 5 fővel indult 1994-ben, majd 1998-ban egy intenzív fejlődés kezdődött, jelentős léptékű beruházásokkal, és foglalkoztatási létszámbővüléssel. A fokozódó verseny és a folyamatos piaci kihívások szükségessé tették a cég tevékenységi körének bővítését, megteremtve ezzel egy teljes körű baromfi integrációt. Ebben az időben létesült több baromfi tenyész-és brojlertelep, további takarmánykeverő üzem, és elindult a mezőgazdasági növénytermesztési integráció is.

NAPJAINK

Együtt a 3., 4. és az 5. Generáció

Az id. Bárány László tudatosan nevelte a szakmára két fiát, Lászlót és Pétert. Amikor a 4. generációval a 2 fiú becsatlakozott a cég vezetésébe, új látásmódot hoztak. Így hárman jóval nagyobb terhet visznek, ami az eredményeken is látszódik. Vezetői feladatokat először László kapott, aki a Debreceni Egyetem általános agrármérnöki szakát elvégezve, a cégcsoportnál a teljes élelmiszeripari portfolió irányításával, a termelés és a kereskedelmi feladatok vezetésével lett megbízva. Irányítása alatt a cég teljes szervezeti átalakuláson ment keresztül és stratégiai irányt is váltott. Péter, aki a Debreceni Egyetemen agrárközgazdászként végzett, szintén nagyon hamar ,,beletanult,, a cégcsoport teendőibe. Tőle sem állt távol az újítás, a modern gazdasági szemlélet, az átszervezés, az eredményesség érdekében. A stratégiailag kiválóan felépített tervét eredményesen véghezvitte a cégcsoport gazdaságosságának érdekében. A cégcsoport jól ötvözi a tradíciót és a modern szemléletet.